Hi ha una tendència molt important als ajuntaments en l'estalvi energètic, una tendència que seria molt positiva si es bases en l'eficiència dels recursos, el problema és que sembla que es basa en l'estalvi dels recursos.
Hi ha pobles i ciutats amb un problema lumínic important, Girona n'és un bon exemple, és una ciutat fosca. Els carrers del Barri Vell durant la nit són perfectes per escriptors de novel·la negre, o d'històries d'època, ja que per moments podria semblar que l'electricitat encara no hi ha arribat.
Tot hi així el problema de lumens a la ciutat de Girona és "pecata minuta" si ho comparem amb Salt. El Carrer Major, inclòs el Passeig Ciutat de Girona, te molt poca visibilitat (i és dels més il·luminats del poble) això fa molt difícil que aquest carrer torni a ser l'eix comercial que havia estat. El carrer Enric Granados te unes faroles altes de poca potència, que a mes estan posades per sobre els arbre , per tant, sobretot a la primavera i a l'estiu, passar per aquest carrer un cop s'ha fet fosc és un curs avançat d'espeleologia , i com aquests exemples, molts d'altres.
Per altra banda també cal tenir en compte les molèsties que podria provocar l'excés de lumens als veïns, sobretot de baixos i primeres plantes durant les hores de son, per tant la solució no passa per posar més faroles o de més potencia (no cal augmentar el consum) el que calen són estudis de lluminositat i eficiència, que ens ajudin a tenir la il·luminació més adient amb el més baix consum possible, en moltíssims casos estudis que semblen inexistents o molt mal fets.
Cal ser capaç d'aconseguir el benestar dels veïns, però tampoc podem oblidar el comerç, i la il·luminació del carrer es importantíssima en la vida dels comerços. No necessita la mateixa llum un carrer comercial que un residencial, això es evident i cal tenir-ho clar, per tant els conflictes podrien esdevindré en els carrers comercials on segur també hi resideixen veïns. La solució podria passar per un número de luxs per les hores de són i un altre diferent per les hores comercials, i no crec que fos tan complicat d'aconseguir. Només amb una pensada distribució de les faroles i un rellotge horari que afectés a una sola fase ho podríem tenir aconseguit (no oblidem que l'enllumenat públic habitualment penja d'una línia trifàsica repartint les faroles en les 3 fases per no sobrecarregar-ne una) .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada